Иракски съд издаде днес национална заповед за арест срещу американския президент Доналд

...
Иракски съд издаде днес национална заповед за арест срещу американския президент Доналд
Коментари Харесай

Ирак издаде заповед за арест на Тръмп

 Иракски съд издаде през днешния ден национална заповед за арест против американския президент Доналд Тръмп в границите на следствие за гибелта на Абу Махди ал Мухандис, погубен предходната година, дружно с иранския военачалник Касем Солеймани, съобщи Франс прес.

През юни Иран към този момент издаде заповед за арест и изиска от Интерпол " алена бюлетина " за Тръмп във връзка със гибелта на Солеймани - процедура, която още не е завършила.

Дронът, унищожил колите на двамата на 3 януари 2020 година на летището в Багдад, бе изхвърчал по заповед на Тръмп, който дни по-късно изрази удовлетворение, че е ликвидирал " двама на цената на един ", и упрекна Солеймани, че е заплашвал Съединени американски щати.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните изтезания Аниес Каламар назова двете убийства " противозаконни " и " произвол ", напомня Агенция Франс Прес. Иракските правосъдни управляващи прецизираха в официално съобщение, че багдадският съд е издал заповедта за арест по член от наказателния кодекс на страната, предусещащ смъртно наказване за всяко съзнателно ликвидиране.

Съдът увери, че е завършил предварителното разследване, само че следствието продължава, " с цел да смъкна маските от другите причинители на закононарушението без значение дали са иракчани или чужденци ". От година насам проиранските сили в Ирак упрекват категорично иракския министър председател Мустафа ал Казими, тогава единствен началник на разузнаването, че е бил съизвършител в убийствата.

Възпоменателните прояви във връзка първата годишнина от гибелта на двамата убити отровиха политическия климат в страната, така и така под напрежение с наближаването на парламентарните избори през юни, отбелязва Агенция Франс Прес. Проиранските медии дават обещание " в близко време имена ", а високопоставени политици от Ирак си разменят обвинявания в телевизионни изявленията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР